Волумен 12 - 2020

Један прилог моделовању података за потребе база података у електронском пословању

Абстракт

Предмет овог рада је пројектовање модела података потребних компанијама које желе да воде е-пословање. Циљ је утврдити потребне податке, њихов формат и семантику, као и њихов распоред у сложеној структури базе података која служи као основа интегрисаног информационог система са функционалношћу електронског пословања. Методолошки, у документу критички упоређујемо различите приступе моделовању података доступне у литератури и решењима отвореног кода. Приказујемо и процес имплементације изабраних модела.  

Кључне речи: Mоделовање података, електронско пословање, поређење приступа
Објављен на сајту: 7.10.2020

Примена технологије РиектЈС у развоју апликације из домена електронске трговине

Абстракт

Брзи напредак технологија подигао је развој решења за веб на нови ниво, који све више олакшава посао програмера. Један од најчешће коришћених стекова је МЕРН стек, који данас игра водећу улогу у веб развоју. Четири компоненте укључене у МЕРН стек су МонгоДБ база података, Екпрес бекенд веб фрејмворк, РиектЈС фронтенд библиотека и Ноде.јс ЈаваСкрипт окружење. Овај рад се фокусира на развој апликације веб продавнице познатог козметичког бренда Глосиер користећи ЈаваСкрипт технологије МЕРН стека. У раду су постепено објашњени кључни концепти поменутих технологија, заједно са Ридакс, Риект Раутер, ЈWТ, Монгус и другим библиотекама. Процес креирања апликације је описан од тренутка стварања идеје, до крајње фазе развоја и имплементације. Као резултат, добијена је потпуно функционална апликација које је у складу са претходно постављеним захтевима. Има једноставан и интуитиван кориснички интерфејс. Укључује и админ панел који служи администратору за манипулисање производима, укључујући креирање, брисање и ажурирање. Овај рад се може користити као кратак водич за развијање фул стек МЕРН веб апликације.

Кључне речи: електронска трговина, Експрес, ЈаваСкрипт, МЕРН стек, МонгоДБ, Нод.јс, Риект, веб развој
Објављен на сајту: 5.10.2020

Један приступ имплементацији информационог система за евиденцију производње гумених црева

Абстракт

У овом раду представљен је софтвер за евиденцију производње гумених црева који је осмишљен да олакша пословање компаније која се том производњом бави. Детаљно је разрађен и приказан изглед сваке стране апликације уз појашњење на шта се односе њене функционалности. Идеја је да се апликација у потпуности приближи крајњем кориснику, те да софтвер аутоматизује већину израчунавања потребних у пословним процесима. Детаљно је описано све оно што је до сада имплементирано, као и оно што се планира да се у будућности реализује.

Кључне речи: Гумена црева, десктоп апликација, евиденција, информациони систем, производња
Објављен на сајту: 1.10.2020